De Zwaan

“Lang geleden leefden er een man en een vrouw die veel van elkaar hielden. Ze hadden elkaar in de ogen gekeken en gezegd: zullen we dan maar? Vanaf dat moment waren ze samen en ze hadden het gevoel dat het altijd al zo had moeten zijn. Gelukkig waren ze, al waren om hen heen de tijden moeilijk. Armoede heerste in het land. Omdat iedereen het er over had, bleven de mensen maar thuis en wachtten ze op de nare dingen die komen zouden. En zo bleven de akkers ongeploegd, de molens onbemand, de weefgetouwen leeg en stond alles stil.”

 

De vrouw vertelt de man dat ze zwanger is. Wat is haar man eerst blij, maar al snel betrekt zijn gezicht: zullen we ons kind wel voldoende kunnen geven, als het er eenmaal is? Zijn vrouw probeert hem gerust te stellen, maar vol zorgen loopt hij het huis uit om na te denken.

 

“Vlakbij lag een groot en glanzend meer  …  Het was een herfstige dag en de wolken spoedden zich langs de hemel. Het water rimpelde en weerspiegelde de wolken en de zon die af en toe een fel licht naar beneden wierp. De man stond aan de rand van het meer. Konden zijn zorgen maar wegwaaien met de wolken mee! Zo onrustig als het wateroppervlak was, zo woelden ook zijn gedachten.
Plotseling schrok de man uit zijn overpeinzing op, door een geluid verderop. En toen hij keek zag hij een prachtige witte zwaan neerkomen op het water. En de aanblik van die zwaan die nu stil in de verte zwom, bracht de man opeens op een idee.

 

Zou het soms waar zijn dat de dieren veel meer weten dan de mensen? En zou dan niet deze zwaan, de koning van de vogels, hem kunnen zeggen hoe hij voor zijn vrouw en kind kon zorgen? Het was natuurlijk een rare gedachte, dat wist de man zelf ook. Maar ja, waarom niet? Het leek hem nog het beste wat hij kon doen. Hij richtte zijn blik over het water, en riep: Zwaan, zwaan, zeg je me, hoe ik rijk kan worden? De zwaan leek hem niet te horen, en wendde zich sierlijk af. Alleen de wind ruiste in de bomen .. ”

 

Zo begint het verhaal. En dan: wat zal er gebeuren? Zal de zwaan de man helpen?

 

Sybe Dijkstra De Sprookjesverteller de zwaan

 

Reacties:

“Een juweeltje.”
– Anneke van der Galiën

“Een prachtig verhaal! Ik heb het drie keer gelezen, elke keer kom ik er weer dieper in.”
– Gretha Römelingh

“Wonderschoon. Ook de tekeningen, die maken het echt af.”
– Remco Houtepen, Boekhandel Venstra, Amstelveen

“Prachtig… het raakt een oergevoel in me dat wel ouder lijkt dan ikzelf.”
– Dennis Nanninga, Zaanradio

“Bijzonder! Een boeiend en inspirerend verhaal dat me heeft geraakt.”
– Eveline Massetti

“Dit is een verhaal dat gewoon moét worden verteld.”
– Yvette Schilder Spel

“Het is een fantastisch verhaal waar menig verteller trots op kan zijn als hij het mag vertellen… ik vind hem zelf super… als jij dit een leuk idee vindt zou ik De Zwaan graag in een voorstelling gebruiken.”
– Giovanni Massetti

“Een prachtige uitgave, prachtig verteld, opmerkelijk goed gelukt! Blijf alsjeblieft schrijven.”
– Marisca van Ommen

 

ACTUEEL: De zwaan is uitverkocht.

 

Oplage: tweehonderd individueel genummerde exemplaren (unica),  ISBN 978-90-821628-0-6
Ik plan een nieuw boekje te schrijven waarin De zwaan is opgenomen en verschillende nieuwe miniatuurtjes.
Wil je meer weten? Zend me een mailtje! (zie Contact)

Tot later!

 

Historie

De Zwaan was o.a. verkrijgbaar bij de volgende puike boekhandels in Amsterdam: Mulder in de Cornelis Schuytstraat, Het Martyrium in de Van Baerlestraat, Schimmelpennink op de Weteringschans. In Amstelveen: Venstra in het stadshart. Jammer dat Au bout de Monde aan het Singel verdwenen is!!